Litteracitet i förskolan
I mitt förra inlägg skrev jag om vad litteracitet i förskolan är. Jag skrev också att i förskolan ska vi INTE lära barn att läsa och skriva men att vi ska arbeta med det som händer innan man börjar läsa och skriva, så kallad tidig litteracitet. Men vad kan undervisning som innehåller tidigt litteracitet vara?
En otroligt viktig del i tidig litteracitet är böcker; att barnen får möta böcker i form av högläsning men också på andra sätt. Andra sätt att möta böcker kan vara:
att det finns böcker tillgängligt i de miljöer barnen befinner sig i, tex kokböcker i köket/hemmet/lägenheten
dramatisera boken
läs en bit av boken och bryt för att sedan skriva en egen avslutning på boken, till detta tipsar jag om boken Bus och frö på varsin ö
arbeta med bilderna i boken
Men att barnen får möta högläsning är en otroligt viktig del och mycket av förmågorna som behövs för att lära sig läsa och skriva får barnen när de får lyssna på och samtala om böcker tillsammans med andra. Några exempel på vilken tidig litteracitet som barnen får i högläsning är:
ökat ordförråd
hur berättelser är uppbyggda
hur böcker ska hanteras
läsriktning
intresse för bokstäver, ord och språk
hörförståelse
I vår läroplanen står det inte så många HUR utan mer VAD men en av HUR:en är om högläsning:
Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter.